torstai 29. maaliskuuta 2012

Kaksi pulleroa, jotka tykkäsivät toisistaan eli kokemuksia Portugalista

Alla vähän videomatskua Portugalin reissulta. Urtiga ekstrakiloineen ei ole ehkä ihan se tyypillisin lusitano, mutta erittäin hyvin ratsastettu ja sympaattinen tamma, joka toimi todella pienillä avuilla.

Itse oon selkeästi  jotain sukua Chaplinille. No, nämä videot on ekalta tai tokalta päivältä, joten toivoakseni jännityksen vähän hellitettyä, jalkakin hieman rentoutui. Toisaalta Urtigan uhkeilla muodoillakin saattoi olla ihan vähän tekoa jalkaterän sojottamisen kanssa :)

Sojottavan jalkaterän lisäksi silmään pistää vähän turhan suuri notko alaselässä. Korjattavista kohdista huolimatta ratsastus tuntui rennolta ja Urtiga toimi kivasti istunnalla, joten jotain oli varmaan kohdillaankin.

Portugalin luota muistilistaan jäi osin tuttuja asioita, osin vanhoja asioita, mutta konkreettisemmin avattuina ja osin ihan uusia oivalluksia:

 • Ulko-ohja pysyy paikallaan. Se edellyttää, että ulko-ohjaa pitelevän käden kyynärpää pysyy koko ajan kiinni kyljessä. 
 • Käännöksessä oma hartia käännöksen suuntaan – tärkeää on todellakin kääntää hartiaa eikä päätä. Pään ja katseen pitäisi pysyä hepan korvien välistä eteenpäin. 
 • Omia hartioita voi jumpata alkukäyntien aikana kiertymällä ja ottamalla kiinni satulan takakaaresta, rohkeimmat hiplaa pukkinappia ;)
 • Kaikissa liikkeissä pitää istua "takana", etupainoisena hevonen ei voi käyttää takaosaansa kunnolla eikä esimerkiksi astua kunnolla ristiin.
 • Riittävän lyhyt ohja, mutta kädet hiljaa lähekkäin satulan etukaaren etupuolella. 
 • Siirtymissä anna hevoselle tilaa lähteä eteenpäin avaamalla sormet, mutta älä suorista kättä. Älä anna vetää hevosen vetää ohjaa pois äläkä nojata – pieni sormien avaaminen ja mahdollisesti pohje samanaikaisesti lopettaa nojailun.
 • Siirtyminen pitää ajatella aina ylöspäin; laukannosto on todellakin nosto.
 • Pysähdykseen ratsastetaan pohkeella.
 • Laukasta raviin siirtyminen: ajattele heti vahvasti lantiolla eteenpäin, kädet edessä. Yleensäkin hevosta voi tarvittaessa työntää lantiolla eteenpäin.
 • Pohkeenväistössä asetuksen puoleinen hartia taakse, pysy suorassa! Muista pitää katse hevosen korvien välistä eteenpäin myös pitkällä sivulla väistäessä.
 • Loppuverkassa ensin peräänantoon ja vasta sitten pikkuhiljaa pidempää ohjaa. Myös eteen-alas-ratsastuksessa pitää liikkua eteenpäin ja pysyä tuntumalla. 
 • Tunnin ratsastuksen aikana pitäisi tehdä 100 siirtymää. Voivat olla myös siirtymiä saman askellajin sisällä. 

Durandon kanssa:
 • Lyhyt juoksutus ennen ratsastusta, jotta selkä lämpenee. 
 • Käynnissä mieluummin raipalla kevyitä merkkejä enemmin kuin koko ajan vähän pohkeella vaikuttamista. 
 • Vastalaukkaharjoituksia (loiva kiemura, pelkkä pitkä sivu tai kaksi pitkää sivua). Asetus laukan suuntaan.

6 kommenttia:

 1. Näytti tosi hienolta meno videoilla. :) Mukavaa kun pistät aina tarkasti ylös mitä olet oppinut ja niin että tämmöinen tavallinen pullainenkin ymmärtää ja saa ehkä vinkkiä omaan ratsastukseenkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tosi kiva kuulla, että muistiinpanoistani on iloa muillekin! Pakko kuitenkin heittää kehiin ihan pieni vastuuvapauslauseke: koska oon ihan tavallinen pulliainen, niin välillä myös ymmärrän valmentajien ohjeet väärin, joten sillain pienellä varauksella kannattaa suhtautua :)

   Poista
 2. Wautsti wau, kun näyttää hienolta! Blogiasi on kiva seurata ja se antaa itsellekin treenimotivaatiota ja inspiraatiota =)

  t. Nina ja herra V

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Myönteinen palaute antaa paitsi kirjoitus- myös treenimotivaatiota – on niin paljon kivempi kirjoittaa onnistumisista ja edistymisestä kuin näpytellä itkuvirsiä toinen toisensa perään :)

   Onko sulla ja herra V:llä omaa blogia?

   Poista
  2. Hih, itse asiassa olen aloittelemassa sellaisen kirjoittelua, mutta blogi on ainakin vielä toistaiseksi ihan vaan "omaksi iloksi" =)

   Mukavia ja onnistuneita treenejä sinne!

   Poista
  3. Laitathan viestiä sitten, kun julkaiset sen myös meille kiinnostuneille nähtäväksi? =)

   Ja samoin kiitos, kivoja treenejä ja onnistumisen kokemuksia!

   Poista