lauantai 15. helmikuuta 2014

Tuomio, osa 2

Koska tällä kokemuksella on reilusti varaa kyseenalaistaa vuosikausia lääketiedettä opiskelleiden ja ammattia harjoittaneiden asiantuntijoiden diagnooseja, kutsuin Durandoa katsomaan toisen lääkärin – omat ajatukset kuin kuitenkin liikkuivat kengitystä enemmän siellä takapolvien tietämillä.

Erittäin ystävällinen uusi lääkärituttavuus saapui sitten tänään aamusta, ja paneutui Durppulan tilanteeseen ja historiaan oikein ajan kanssa. Ehdottomasti plusmerkkiseen saaviin mätkähtää se havainto, että epäpuhtaus oli tiessään eikä taivutuksetkaan käytännössä aiheuttaneet reaktioita, paitsi takapolvista pienet reaktiot silloin, kun lääkäri taivutti pelkkää takapolvea. Taivutusten jälkeen ympyrällä otj otti hieman lyhyempää askelta ulkojalkana, ja oikea tapapolvi oli lääkärin mielestä löysä. Muuten ei ollut löydöksiä, ei lämpöä, turvotuksia eikä nesteitä eikä edes kovin merkittävää aristusta kavioissa.

Tällä lääkärillä oli vähän maltillisempi (?) lähestyminen polvien hoitamiseen: nivelten piikittämisen sijaan polvet bliistrattiin.  Itse olen joskus aikoinani kuullut bliistrauksesta ja joku maallikko sitä joskus vuosia sitten ehdotti Durtsille – tosin näin jälkikäteen en tiedä, tarkoittiko linimenttibliistrausta vai injektiota tehtävää mallia. Nyt tehtiin jälkimmäinen.

Jos jollekulle muullekin tämä on vähän vieraampi juttu, niin tämän sain selville kysyessäni, mistä on kyse: polveen injektoidaan jotain ainetta, joka aiheuttaa siellä steriilin tulehduksen, jonka seurauksena nivelsiteet "tiivistyvät" ja tukevat polvea paremmin. Tämä lääkäri käytti bliistrauksessa c-vitamiini, mutta ilmeisesti esimerkiksi jodia käytetään aika paljon. Ja yksi vaihtoehto on myös veribliistraus, josta on kerrottu Sophia Backlundin blogissa. Bliistrauksesta ei kovin paljoa tietoa tunnu netistä löytyvän. Englanniksikaan en onnistunut löytämään tätä keskustelunpalstan lääkärin (?) selitystä enempää.

Fiilikset on vähän kahtalaiset. Olen iloinen, että ontuminen loistaa ainakin toistaiseksi poissaolollaan. Ja tyytyväinen siitä, että tämä lääkäri otti polvijankutukseni tosissaan. Kummissani olen ehkä hieman siitä, ettei kukaan aiemmin ole sanonut polvea löysäksi – ellei sitten ole taas mennyt minulta ihan ohi, mikä sekin on tietty täysin mahdollista.

Mutta oli miten oli, jos tuo bliistraus auttaa, olen siitä erittäin iloinen. Yritin kovasti kysellä, onko sillä jotain huonoja sivuvaikutuksia, mutta ilmeisesti ei. Toki aina on tulehduksen riski, kun neuloilla törkitään, mutta jos tämä auttaisi, niin olisihan se ilmeisesti hirmu paljon lempeämpi vaihtoehto kuin jatkuva nivelien piikittäminen.

Pelkän kävelyn aikakausi on nyt virallisesti päätöksessä ja pikkuhiljaa voidaan alkaa ravailla. Ensin tietysti vain hyvin lyhyitä pätkiä, muutamia suoria uria, mutta pikkuhiljaa sitten voinnin mukaan enemmänkin. Ja jos ei mitään valtavia takapakkeja tule, niin on vielä ihan mahdollista, että maaliskuun puoliväliin mennessä oltaisiin kutakuinkin normaalissa päivärytmissä.

Kengittäjää vielä odotellaan, kun sairaustumisen vuoksi hänen vierailunsa siirtyi ensi viikon alkuun. Siinä onkin sitten pähkäiltävää, että mihin suuntaan pyllistetään...kaikki pehmustaminen ja enemmän tuen tarjoaminen kun johtaa auttamatta siihen, että riski kengän irtoamiselle on suurempi. Ja buutsit, niistä Durtsilla menee iho rikki. Ah, päätösten helppoutta! Onneksi niitä ei tarvitse tehdä yksin vaan on ammattilaisia apuna – ja joiden suosituksia voi sitten kyseenalaistaa :D10 kommenttia:

 1. Kuulostaa mun korvaan hyvältä. :) Tai siis paremmalta. Kyllä se siitä varmasti pikkuhiljaa menee parempaan suuntaan. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista kuulla toinen mielipide! Vaikka en tiedä tuliko siitä hullua hurskaammaksi.. ? Ainakin positiivisemmalta tämä kuulostaa. :) Bliistraus kuulosti myös minulle uudelta jutulta, siis injektiona. Kerro toki havaintojasi.

  Meille bliistrausta ehdotettiin ulkoisesti polvien kunnon tukemiseen, muttamutta... Minusta se on epämiellyttävä ajatuksenakin, että jotain polttavaa ja ärsyttävää valelisin toisen iholle, kun en tee niin itsellenikään ja jo tavan linimentti saa Taavin ilmeen "mä revin sulta pään irti jos lähestyt"-kaltaiseksi, joten olen luopunut ajatuksesta. ;) :D
  Penetrolia olen välillä laittanut, tosin nyt sekin on loppu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, onhan tää vähän sellaista, että jos kysyy kovin monelta, saa kovin monta eri mielipidettä - ja sitten pitää itse päättää, ketä haluaa kuunnella :) Tavallaan aika hyödytöntä, mutta en nyt vaan tuota Vermon selitystä voinut purematta niellä, kun poikkesi niin kovasti jokaisen edeltävän lääkärin näkemyksistä.

   Onhan tuossa tosiaan tuokin puoli, että tuskin se tulehdus kivalta tuntuu ihon allakaan, mutta kai se on yritettävä ajatella tässä kohden niin, että tarkoitus pyhittää keinot?!?!

   Poista
 3. Kivaa, että saatte taas alkaa ravailla. Mielenkiintoiselta kuulostaa tuo bliistraus, ilmeisesti käytetään juuri takapolviin erityisesti. Sana vaan kalskahtaa pahalta kun tulee mieleen sellaiset vanhanajan vahvat polttavat linimentit, jolla se "tulehdus" saatiin aikaan.
  Meillä on nyt tälläkin kertaa pysyneet nuo pohjalliset hyvin. Jostain syystä kengittäjät ovat kaihtaneet tilsakumien laittoa kovasti, kuulemma hankaloittaa kenkien pysymistä (vaikka kyllä ne viime talvena silti pysyivät), mutta pohjallisissa ei välttämättä samaa ongelmaa. Eikä niihinkään muuten tartu tilsat. Mutta Durtsilla on ehkä vielä hankalammat jalat kuin Lotalla. Toivottavasti hyvä ratkaisu löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onkin kiva päästä ravailemaan! Vaikka täytyy myöntää, että meinaa vähän jännittääkin. Tänään onneksi oli Ellan päivä, joten saan keräillä rohkeutta huomiseen asti :)

   Kuten tuossa jo Elinallekin kommentoin, niin tuskin se kivuton keino on tämä injektiona tehtävä bliistrauskaan - tai itse voisin ainakin kuvitella, että tulehdus aina aiheuttaa jonkin verran kipua? Mutta kipeät ne polvet on ilman hoitoakin, joten taas kerran täytyy yrittää valita huonoista vaihtoehdoista se vähiten huono.

   Joo, Durtsilla on kyllä hankalat kaviot, lähinnä kai siksi, että seinämä on todella ohut eli nauloille on vaikea löytää paikkaa, joka ei painaisi. Lisäksi kavioaines on melko haperoa ja usein kengän mukana on lähtenyt reilu palanen sitä reunaa, josta muutenkin on pula. Mutta on kai se niinkin, että jos kaviot ovat noin arat, niin jotain pitää tehdä – silläkin uhalla, että siitä seuraa taas jotain muuta huonoa.

   Poista
  2. Meillä biotiini on auttanut ja todella huono kavioaines (kengät ei pysyneet paria viikkoa pidempään ja veivät puolet kaviosta mennessään) on saatu oikein hyväksi nyt kolmen vuoden jatkuvan syöttämisen jälkeen. Toki helpotus tuli jo aikaisemmin, noin puolen vuoden jälkeen, mutta nyt kaviot on oikeasti tosi hyvät.

   Poista
  3. Kiitos kommentista! Durtsi on saanut biotiinia säännöllisesti 2,5 vuotta ja tänä aikana kavioaines on kyllä parantunut, mutta toki meillä on myös ihan superhyvä kengittäjä! Parantamisen varaa kavioissa kuitenkin on reilusti, joten nyt vaihdoin kivennäisen Formula 4 Feetiin, jota on kovasti kehuttu – toivottavasti toimii Durtsillakin.

   Poista
 4. Minä olen nähnyt yhden jodibliistrauksen seurauksena tapahtuneen "ihmeparantumisen", toivottavasti teillä on yhtä hyvä teho tässä :)

  Haperoista, lohkeilevista kaviosta ja irtokengistä taas voisin varmaan kirjoittaa jo kirjan. Lääkkeinä oli ammattitaitoinen (klinikka-)kengittäjä jolla oli Suunnitelma, lyhyt (4-6vko) kengitysväli ja hyvä kaviohygienia (terva on sotkuisuudestaan huolimatta erittäin pop!). Laitettiin irtokenkä-riskistä huolimatta enemmän tukea kannalle kenkää muotoilemalla, lyötiin kengät kiinni normaalia ohuemmilla nauloilla ja vaihdettiin kenkä 10mm paksuiseen että saatiin vähän enemmän "ilmaa alle", tällä kun oli anturatkin tosi arat. Biotiinin ja sinkin myös lisäsin ruokintaan, tiedä sitten oliko noista apua, haittaa tuskin ainakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän peukkuja, että täälläkin nähtäisiin ihmeparantuminen :)

   On lohdullista lukea, että Hupin kohdalla kavio-ongelmat on selätetty. Niinhän Durtsinkin kanssa oikeastaan oli tämän nykyisen kengittäjän myötä, mutta nyt kun kengitykseen piti lääkärin määräyksestä tehdä muutoksia, on tämä taas ihan uusi pallopeli. Kirjoittelen näistä lisää ihan pikapuoliin....

   Poista