tiistai 30. lokakuuta 2012

Istuntamietteitä

Ihana hevonen, jonka kanssa taidetaan alkaa pikkuhiljaa vähän tuntea toisiamme...

Nyt on semmoinen kutina, että istunnan suhteen on avautumassa ihan uusia akkunoita. Ajatus ylävartalon vakauttamisesta ei tietenkään ole mikään uusi, mutta se vain tuntuu menevän niin, että sitä mukaa kun vähän jotain oppii, ymmärtää vanhatkin ohjeet aina vähän uudella tavalla.

Ravissa olen ehkä sisäistänyt sen vakauttamisen idean (siis idean, en toteutusta) vähän paremmin jo aiemmin, mutta laukassa on oikeastaan vasta nyt valjennut, ettei ehkä sittenkään ole tarkoitus hirmuisesti pyörittää tai nylkyttää lantiolla. Erilaisille ihmisille toimivat erilaiset kieli- ja mielikuvat. Itselleni aukeni uusi näkökulma, kun Mia sanoi, että laukassakin liikettä pitäisi ajatella ylöspäin ja takapuoli saa vaikka vähän irrota satulasta. Yksi ohje oli myös istua liikettä vastaan, mutta se ei ehkä minulle toiminut ihan yhtä hyvin kuin tuo ylöspäin ajattelu.

Istuntaan liittyen on varmasti edelleen vallalla erilaisia ihanteita, mutta tämän vakaan mallin puolesta puhuu ainakin se, että a) käteni pysyvät rauhallisempina ja b) Durde sukeltaa huomattavasti vähemmän. Lisäksi kuvailisin laukkaa vielä jotenkin kevyemmän tuntuiseksi, mutta yksin ratsastessani en aina ole ihan varma siitä, onko se hyvä asia vai ei. (Tämä saattaa selittyä samalla analogialla kuin se, miksi pelokkaan tädin mielessä pohkeen edessä oleva heppa ei välttämättä olekaan pelkästään iloinen asia.  

Ravissa istunnan vakauttamisen tiellä on kuitenkin yksi iiiiiiso este: keskikehon lihasten hallinta siten, että samalla pystyn säilyttämään liikkeen omassa kehossani. Tällä hetkellä kuvio toistuu kutakuinkin samanlaisena: hyllyn ja löllyn -> saan ohjeen aktivoida lihakset -> teen työtä käskettyä -> unohdan pomppia (ja hengittää) -> Durde siirtyy käyntiin. Olispa kotona oma Simo Simulaattori, jolla harkkailla illat pitkät.

Pelkorintamalla on ollut Mian tervehtymisen jälkeen rauhallista ja tänään jopa yksin ratsastaminen oli aikamoisen ihanaa!

Yksinratsastamiseen olen saanut ohjeeksi tällä hetkellä huolehtia, että
 • tahti säilyy
 • ohjaus toimii
 • Durando pysyy tasapainossa ja kantaa minua keskellä
Voin kertoa, että tuossa on ihan riittävästi tekemistä, ilman mitään sen kummempia tehtäviä. Tänään alkuverkat meni oikein kivasti, kun keskityin vain näihin. Durando pysyi kivassa muodossa eikä dyykannut kertaakaan. Sitten aloin ahneeksi ja tein liian vaikeita / liikaa tehtäviä, jonka seurauksena keskittyminen perusasioihin herpaantui, istunta romahti ja sen mukana romahti myös hevonen. Otan tästä opikseni ja lupaan huomenna keskittyä vain tuohon kolmen kohdan listaan.

5 kommenttia:

 1. Teidän kehittymistä on kiva seurata!
  http://anujavihru.blogspot.fi/2012/10/post-it-tunnustus.html

  VastaaPoista
 2. Tuo laukassa liikettä vastaan istuminen oli taas mun kohdalla se ratkaiseva vihje. Siihen asti olin ilmeisesti yrittänyt vaan ylimyödätä, tuloksena soutava ja huopaava yläkroppa ja villisti vispaavat alapohkeet. Muutos ei lopulta ollut edes iso, oikeastaan riitti että sai ajatuksesta kiinni.

  Siitä mielikuvaratsastuksesta kun joskus oli puhetta, tässä varmasti ollaan nimenomaan tämän asian ytimessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on myös taipumusta ylimyötäämiseen ja valtaisan lantion nytkyttämiseen. Oli jännä huomata, miten paljon yhdellä ohjeella sai vakautta koko kroppaan.

   Ja mielikuvista vaan pitää tosiaan löytää se, mikä itselle toimii. Täytyy olla kiitollinen valmentajasta, joka osaa tarjoilla useampia vaihtoehtoisia mielikuvia.

   Poista
  2. Ja se piti vielä sanoa, että on tää lajina vähän outo, kun ensin opetellaan tuntitolkulla myötäämään ja pyörittämään lantiota ja sitten yhtäkkiä pitääkin istua liikettä vastaan :D

   Poista