lauantai 7. heinäkuuta 2012

Ärsyttävän positiivinen?

Jokohan mä alan käydä teidän hermoille, kun tuuttaan tätä hyvää mieltäni tänne blogiin? No, meinaan joka tapauksessa nauttia nyt täysin rinnoin, kun siihen kerrankin on aihetta. Viikko on nimittäin ollut mitä mahtavin: 5 tuntia huippuvalmennusta, ja selkeästi muutakin kuin sapiskaa :)

Tiistaina temponvaihteluja


Maanantaisen, erittäin onnistuneen Mian tunnin jälkeen jatkoin hymyillen kohti tiistaita, jolloin ihana, ystävällinen A oli tarjoutunut tulla katsomaan mua ja Durdea. Kyseessä on sama A, joka on tuomaroinut rataharjoituksemme, joten on nähnyt mut myös silloin ihan pahimmassa nykäsvaiheessa. Sain positiivista palautetta kehityksestä, kohentuneesta asenteesta ja istunnasta.

A vaati ehkä vieläkin reippaammin ratsastamaan eteen kuin mitä olen Mian tunneilla tehnyt. (...tai sitten aikaa kultaa muistot ja saa kaiken näyttämään tutulta ja turvalliselta mummoravilta). A:n ohjauksessa tehtiin erityisesti temponvaihteluja ravin ja laukan sisällä. Ravissa onnistuin paremmin, laukassa taitaa vauhti vielä vähän hirvittää, sillä parhaimmillaankaan en saanut aikaiseksi mitenkään kovin merkittäviä muutoksia.

Vasemman laukan nostossa A neuvoi katsomaan ympyrältä ulospäin – ja sillä niksillä sain kuin sainkin myötälaukan nousemaan.

Tekosyy: Black Country


Torstaisella Mian tunnilla kanssa ei sujunut ihan yhtä hyvin kuin maanantaina. Koska tekosyyt on niin paljon kivempia kuin sen hyväksyminen, ettei aina voi mennä ihan yhtä hyvin, syytän kokeilussa ollutta Black Country -satulaa.

Satula oli kyllä ihan kivan tuntuinen, mutta en oikein osannut rentoutua. Johtuiko sitten siitä vai jostain muusta, mutta D oli melko raskas kädelle enkä siinä jäykistellessäni onnistunut sitä saamaan kevyemmäksi – ei kai kovinkaan yllättävää?

Kaksi päivää Maria


Perjantain ja lauantain olen saanut taas seurata Marin kaunista ratsastusta ja ammattitaitoista valmennusta – ja myös saada siitä palasen itselleni.

Ihan rehellisesti sanottuna Marin kurssille osallistuminen jännitti aika hurjasti. Mietin, että kun tässä nyt tätä asennetta, määrätietoisuutta ja auktoriteettia on metsästetty viime kuukaudet, niin olisiko Mari sitä mieltä, että olen mennyt ojasta allikkoon. Pelkäsin kritiikkiä liiallisesta raipankäytöstä, potkimisesta ja liian kovista ohjasotteista.

Pelko oli turhaa. Sain kehuja siitä, että olen viimein alkanut ratsastamaan. Tietysti tavoitteena on, että mahdollisimman pienet avut riittävät, mutta tarvittaessa pitää olla valmis pyytämään täpäkämmin. Sainkin ohjeeksi yrittää pienentää ensimmäistä pyyntöä, mutta olemaan sitten jämäkkä, jos se ensimmäinen kaikuu kuuroille korville.

Ihanaa oli ehkä ensimmäistä kertaa olla Marin kursilla niin, ettei tarvinnut kantaa sinne mukanaan säkillistä ongelmia vaan kun heppa tuntuu hyvältä ja olen itse löytänyt vähän rotia tekemiseen, niin tuntui, että oli enemmän aikaa valmennukselle, kun ongelmatätikoulutus ei lohkaissut niin isoa osaa ajasta :)

Tänään Mari kävi Durandon selässä, ja myös D sai kehuja. Oli kuulemma oikein kivan tuntuinen. Ja viimeistään Marin ratsastuksen jälkeen todella olikin!  Reipas, mutta kuitenkin kevyt edestä.

Vasemman kierroksen ratsastamisen vaikeuteen sain ohjeeksi sisäpohjetta ja sisäistuinluuta käyttämällä pitää hevosen ulko-ohjalla. Tärkeää on myös varmistaa, että oma vasen hartia pysyy takana, ei työnny eteenpäin ja kääntyy ympyrällä vähän kohti keskustaa (ei tarkoita, että pää ja koko täti kääntyy korostetusti kohti seuraavaa ympyrän puolikasta).

Harjoituksia ja kotitehtäviä Marin kurssilta


Ympyrän pienennys ja suurennus

Ravissa ensin pienennetään ympyrää mahdollisimman pieneksi, mutta ilman että tahti kärsii. Tärkeää  huolehtia ulkoavuista; ympyrää ei pienennetä sisäohjasta kiskomalla vaan ulkoavuilla.

Suurentamaan lähtiessä pitää ajatella hevosen etupäätä ylöspäin, höllätä sormia hetkeksi ja työntää hevonen sisäistuinluulla ulos ympyrältä.

Käyntineliö etuosakäännösmäisesti

Käynnissä neliötä reilusti uran sisäpuolella. Ennen kulmaa pieni kokoaminen, jonka jälkeen takaosa kääntyy neljänneskierroksen etuosan ympäri. Durden kanssa on tärkeää jo ennen viimeistä kääntyvää askelta ajatella reippaasti eteenpäin, jottei liike hyydy käännökseen. Suorilla urilla aina reipas käynti.

Harjoitus auttaa hevosta siirtämään painoa enemmän takaosalle.

Siirtymisiä käyntiin

Paljon harjoiteltiin siirtymisiä käyntiin sekä ravista että laukasta. Tavoitteena oli saada heti ensimmäisestä käyntiaskeleesta lähtien reipasta käyntiä. Keskittyminen auttaa tämänkin harjoituksen onnistumisessa kummasti.

Ravin säätäminen istunnalla

Kotitehtäväksikin sain harjoitella ravin säätämistä pelkästään istunnalla. Siis ilman pohjetta niin, että lyhentämisestä huolimatta D ei siirry käyntiin, vaikkei pohje vaikuta. Ja samalla lailla lyhyestä ravista takaisin normaaliin raviin pelkällä istunnalla. Kiva harjoitus, jossa on kyllä paljon työmaata.

Temponvaihteluja askellajin sisälllä

Näitä saisi harjoitella varmaankin kaikissa askellajeissa, mutta erityisesti laukassa riittää työsarkaa. Omaa rohkeutta on kasvatettava.

Vastalaukka

Joko loivalla kaarevalla tai koko ympyrää, mutta ei kuitenkaan liian pitkää pätkää, jotta pääsen itse tekemään mahdollisimman hyvän siirtymisen. Vastalaukassa pitää muistaa istua laukan puolella, pitää ulkopohje takaan ja käsi kevyenä.

Six pack

Vaikka mikään ratsastuksessa ei ole helppoa, niin tässä on kyllä se haasteiden haaste: että ensi kurssiin mennessä pitäisi olla esittää kunnon six pack. Tätä mä voin vaan luvata yrittää ;D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti