sunnuntai 15. elokuuta 2010

Etuosakäännöksiä...vai takaosa...tai mitä ne nyt oli


Perjantain tunnin ensimmäisenä aiheena olivat etuosakäännökset ja ratsuna taas Kuva-mussukka. En oikein tiedä, miten noita käännöksiä kommentoisin. Osa yrityksistä onnistui, joistakin tuli takaosakäännöksiä, välillä Kuva käveli läpi ja välillä peruutti, kun en ollut tarpeeksi nopea. Hyvää harjoitusta, mutta se, että niistä välillä tuli vahingossa takaosakäännöksiä taitaa paljastaa, etten ihan vielä sisäistänyt sitä varsinaista ideaa. Onnistumiset taisivat olla vähän enemmän onnenkantamoisia :)

Toisena tehtävänä olivat tempon vaihtelut harjoitusravissa. Istunta ja tasapaino olivat taas ihan hukassa, ja sainkin melko pian käskyn luopua ainoasta turvastani, siis jalustimista. Onneksi Kuvan satulassa oli semmoinen lenkki, jossa sitten roikuinkin välillä ihan kaksin käsin. Täytyy sanoa, että tempon vaihteluiden harkkaaminen jäi vähän vähemmälle, kun valtaosa keskittymisestä meni kyydissä pysymiseen. Välillä löysin tasapainon, mutta sitä autuutta ei kyllä missään vaiheessa kestänyt viittä askelta pidempään.

Kuvan ravi oli kyllä vauhdikasta, mikä vähän saattoi vaikeuttaa tilannetta, mutta olen silti hieman pettynyt, kun tuntuu, että olisin palannut ajassa taaksepäin monta kuukautta. Ja, että miksikö en pyytänyt rauhallisempaa ravia? No en osannut. Kun pyysin hidastamaan, niin tipahdettiin käyntiin. Että vähän hukassa.

Lopputunnista treenailtiin vielä laukannostoja käynnistä keskiympyrällä. Oikeaan kierrokseen ensimmäinen yritys oli vähän huono, mutta kaksi seuraavaa parempia. Vasempaan kierrokseen nostot onnistuivat tosi hyvin. Molempiin kierroksiin laukka pyöri kivasti. Ympyrältä jatkettiin nostojen jälkeen laukassa uraa pitkin ja sitten tultiin koko rata leikkaa tavoitteena saada laukka pysymään yllä uralle asti. Toisella yrittämällä onnistui jo hyvin. Oli kiva, että tunnin loppuun tuli vähän onnistumisia, kun tuo raviosio meni niin tosi kehnosti.

*****

Änkesin itseni tunnille myös lauantaina ja sain ratsuksenin hulmuharjaisen Retun. Alkulämmittelyinä mentiin kolmikaarista kiemurauraa ensin käynnissä ja sitten ravissa. En oikein saanut Retua asetettua ja epäonnistuneetkin yritykset tahtoivat johtaa vauhdin hiipumiseen. Kiemurauran jälkeen lämmiteltiin vielä laukassa pääty-ympyröillä.

Sitten harjoiteltiin pääty-ympyröillä käynnin lyhentämistä ja pidentämistä. Aluksi sai tempokin muuttua, mutta sitten muutamien harjoitusten jälkeen piti yrittää säilyttää alkuperäinen tempo ja saada vain askel lyhenemään. Sitten samaa harjoiteltiin ravissa perusistunnassa. Edellispäivän pomputusmuistot mielessäni varauduin pahimpaan, mutta sainkin yllättyä iloisesti: Retun ravissa onnistuin istumaan suhteellisen hyvin. Ravin lyhentäminen onnistui aika hyvin, koska Retu muutenkin mielellään ravaa sellaista vähän hassua hipsutteluravia.

Asetusten kanssa oli valtavia ongelmia myös tämän tehtävän ajan. En oikein tiedä, mikä on se keino, jolla hevosen saa pysymään asettuneena vai onko tarkoitus koko ajan räplätä sisäohjalla? No, ei minulla missään nimessä kuitenkaan riitä osaaminen vielä siihen, että pystyisin samaan aikaan miettimään kaikkia tarvittavia osasia:

* kantapäät lonkan kanssa linjassa
* jalat rentoina
* varpaat eteenpäin
* vatsalihakset käytössä
* selkä ei notkolla
* ylävartalo suorassa
* kyynärpäät kyljissä
* nyrkit pystyssä
* nyrkit kiinni
* katse eteenpäin
* lonkat auki (ja miten tää muka tehdään??? Venyttelen ihan hysteerisen paljon enkä huomaa mitään eroa.)
* asetus
* taivutus
* tempo
* tahti
* tie
* suora kaula
* ulko-ohjan tuki
* älä jää vetämään sisäohjasta
* huolehdi etäisyydestä
* älä törmää muihin ratsukoihin

Ainakin näitä kaikkia pitäisi miettiä ja sitten pitäisi vielä olla nopea reagoimaan. Huhhuh. Pitäisi varmaan taas palata siihen metodiin, että ottaisi joka tunnille 1-3 asiaa, joita miettii aktiivisesti ja yrittäisi sitten muuten olla armollinen itseään kohtaan.

Hieman heikosta menestyksestä huolimatta ihania ja monipuolisia tunteja - ja ihan hurjan kivoilla hepoilla <3 On muuten kiva mennä tallille, kun ei tarvitse jännittää, että mitä on osunut kohdalle heppa-arvonnassa, kun kaikki ovat niin kilttejä, reippaita ja sympaattisia!

Kuvassa Rauhalan ruunia: Nasta, Iksu ja taustalla pilkottaa Jambo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti