tiistai 13. maaliskuuta 2012

Arvostelussa: Anja Beran – Elegant Dressage Training DVDTilasin jokunen viikko sitten Amazonista Anja Beranin DVD:n Elegant Dressage Training.  Anjan sivuilla olleet klipit vakuuttivat, ja odotukseni videota kohtaan olivat aika korkealla, mutta eivät valitettavasti täyttyneet.

Video oli laadukkaasti kuvattu ja selostajan englanti oli selkeää. Hevoset videolla olivat taitavia enkä ratsastajiakaan ainakaan oman osaamiseni vinkkelistä pysty moittimaan. Paitsi Anja Beranin istunta herätti kummastusta; se on aika kaukana siitä, mihin minua on ohjattu.

Ideologia videolla oli mieleinen: hevonen ei kouluratsastusta varten, vaan kouluratsastus on hevosia varten. Voidaakseen kantaa ihmistä ilman, että siitä aiheutuu terveysongelmia, pitää hevosen liikkua ja käyttää selkäänsä oikein.

Missä sitten mätti? En käsitä, kenelle video on tehty? Ja miksi? Ehkä pelkästään mainostamaan Anja Beranin palveluita? Videolla esiteltiin liikkeitä erittäin laajalla skaalalla vastataivutuksesta levadeen, mutta yhteistä kaikille oli se, että milloinkaan ei kerrottu, miten ne tehdään. Siis miten nimenomaan Anja Beran ne tekee.

Tällaiselle aloittelijalle video ei siis anna oikeastaan mitään, kun mihinkään ei saa ohjeita eikä minun silmälläni todellakaan pysty videosta sanomaan, että millä avuilla mikäkin liike suoritetaan. Liikkeitä ei myöskään purettu niin tarkasti osiin, että olisi esimerkiksi listattu kriittisiä tekijöitä: mistä ainakin pitää huolehtia, mikä on tavallisin virhe ja miten se ehkäistään tmv.

Lainasin videon myös taitaville ratsastajille katsottavaksi ja aika vaisu oli vastaanotto sielläkin. Taisivat saada yhden idean piaffin harjoitteluun, mutta siinä kaikki.

Tämä on käsittääkseni ensimmäinen osa useamman DVD:n sarjaa, joten voi tietysti olla, että seuraavissa osissa liikkeitä käydään tarkemmin läpi. Se jää kuitenkin minulta selvittämättä, sillä tällä kokemuksella en kuitenkaan tule jatko-osia ostamaan.

Mielenkiintoisin osio oli DVD:n extra, jossa seurataan Beranin luo kuntoutumaan tuodon hevosen kehittymistä pitkällä aikavälillä.

Loppuyhteenveto: En voi suositella DVD:n hankintaa kuin siinä tapauksessa, että haluaa katsella kivannäköisiä hevosia ja vakuuttavaa maastakäsin ohjaamista. 

3 kommenttia:

 1. Hei, olen samaa mieltä siinä että tämä ensimmäinen DVD on oikeastaan vain "demo". Seuraavista irtoaa jo jotain harjoituksiakin. Joskaan ei kovin yksityiskohtaisia koulutusohjeita niissäkään ole. Huvittaisiko sinua kertoa tarkemmin, mitä Beranin istunnassa ja siinä mihin sinua on ohjattu, on eroa? Minua nimittäin ihmetyttää, miten kaukana on "aika kaukana". ;)

  VastaaPoista
 2. Ok, eli seuraavista voisi olla jo jotain apuakin – ainakin vähän osaavammille ihmisille :)

  Mitä tulee istuntaan, niin minua ovat kaikki opettajat ja valmentajat opastaneet istumaan kutakuinkin niin, että kantapää, lonkka ja hartia ovat samalla suoralla linjalla ja selkä suorana (tai korkeintaan pieni luonnollinen notko selässä). Jos vertaan Anja Beranin istuntaa omassa päässäni muotoutuneeseen ihanteeseen, on hänellä melko voimakas notko selässä, erityisesti laukassa monessa kohdin ylävartalo kallistuneena aika voimakkaastikin eteepäin ja välillä näyttää, että istuu enemmän haaruksillaan kuin takapuolellaan. Voi tietysti olla, että eri liikkeet vaativat erilaista istuntaa, josta minulla ei ole mitään hajua, mutta jotenkin ihannekäsitykseni vastaiselta istunta näyttää useissa pätkissä, erityisesti laukassa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Katselenpa uudestaan näiden ajatusten kanssa. :)

  VastaaPoista