Kerrankin on tulossa parjausta, joka ei kohdistu itseeni. Törmäsin Youtubessa The Taming of Totilas -videoon. Kyseessä on Profession Horse Services -nimisen firman (?) yli tunnin mittainen video, jossa arvioidaan Edward Galin ja Matthias Rathin ratsastustyylien eroja. Siinä ei siis oteta kantaa hevosten koulutukseen ja erilaisiin koulutusmetodeihin vaan ainoastaan arvioidaan näiden kahden ratsastajan apujen käyttöä ja tapaa reagoida erilaisissa tilanteissa.
Kun arvioidaan tämän tasoisia ratsastajia, on sanomattakin selvää, että oma taustani ei juurikaan mahdollista muuta kuin nyökyttelyn. En siis sen enempää voi arvioida kommentaattoreita ja sitä, osuvatko oikeaan vai eivät.
Yhdessä asiassa pystyn kuitenkin ihan maalaisjärjelläkin yhtymään heidän mielipiteisiinsä: Totilas on maailman parhaimmaksi arvostettu kouluhevonen, jonka tulokset ovat ihan omaa luokkaansa. Kun uuden ratsastajan kanssa homma ei toimi lähimainkaan yhtä hyvin kuin edellisen kanssa, olisi looginen ratkaisu ilman muuta opettaa ratsastaja toimimaan enemmän sillä tyylillä, mihin hevonen on koulutettu. Mutta ei, sen sijaan yritetään muuttaa Totilasta sopimaan Rathin ratsastustyyliin. Mikä näitä ihmisiä vaivaa?!?!
Ja sitten vähän asian vierestä: löytyisiköhän jostain verkkokauppa, josta voisi tilata galimaisen asennoitumisen hevoseen ja liikkuvuudeen lantioon? Ottaisin heti molempia yhdet.
siinä vaiheessa kun itsellä ei vielä ole paljonkaan kokemusta on toki aina mukautettava oma ratsastustyyli hevosen mukaan, tai ainakin niin saa parempia tuloksia aikaan. Toisaalta ymmärrän kun puhutaan todella vaikeista luokista niin silloin hevoset ovat periaatteessa aina ratsastettu herkiksi, avuille, läpi, tarkoiksi, nopeiksi ja ratsastuksen avuissa ei pitäisi olla ihan kauhean isoja eroja niin tällä tasolla kun puhutaan että hevonen "sopeutetaan" ratsastaja tyyliin puhutaan ehkä enemmänkin sellaisesta hienosäädöstä eli siitä että hevonen oppii esim "Lukemaan" tarkemmin rathin istuntaa joka eroaa väistämättä jonkin verran hienosäädöissä galin istunnan vaikutuksesta koska meillä kaikilla on erilaisissa kohdissa kireyksiä tai toispuoleisuutta tai joillakin on vahvemmat lihakset toisaalla kuin jollain toisella. Eli siinä mielessä on täysin normaalia tuolla tasolla "säätää" hevonen omille avuilleen sehän ei tarkoita sitä että hevosta yritettäisiin muuttaa vaan vain oppimaan uuden ratsastajan avut jotka väistämättä hieman eroavat edellisestä. Alemmalla tasolla on esim kovakätisen ratsastajan todella panostettava ratsastaessaan herkkäsuista hevosta tai n.s aliratsastaja kun ratsastaa ei niin herkkää hevosta mutta tässä on kyseä vähän eri asiasta.
VastaaPoistaVarmasti asioilla on puolensa, mutta kyllä siinä varmaan paineita tulee, kun maailman ykkösluokan hevosen selkään nousee. itse odottaa ihmeitä ja etenkin suuri yleisö odottaa ihmeitä. Kai se on jonkinlainen kasvojen säilyttämisen paikkakin, joten lähdetään tekemään eri kautta asioita kuin aiempi ratsastaja... Tai ainakin sanotaan julksiesti niin. ;-)
VastaaPoistaTuossa on myös valtava vastakkainasettelu kouluratsastuksen vanhojen "vihollismaiden" eli Saksan ja Alankomaiden välillä. Saksa on se iso ja paha ja Alankomaat pieni ja (muka) vähemmän paha. Vaikka mun käsityksen mukaan kyseisten maiden tyylit ovat paljonkin viime vuonna lähentyneet toisiaan, siitäkin voidaan sitten olla montaa mieltä, että hyvässä vai pahassa.
VastaaPoistaTäytyy kai sekin tajuta, että kuinka kauan Gal oli työskennellyt Totilaksen kanssa - ei kai kukaan voikaan aluksi pystyä samaan, kuin vuosien yhteistyön jälkeen. Mutta kun en oikeasti näistä hienouksista mitään ymmärrä, niin suljen suuni tästä aiheesta (toistaiseksi) ;)
Niin, onhan se vähän hassua tällä kokemuksella asiaa edes puida, mutta mun ymmärryksen mukaan rollkurin ottaminen mukaan keinovalikkoon ei ehkä ihan mahdu "ratsastajan apujen hienosäätöä" -ilmauksen sisälle.
VastaaPoistaTarkoitus ei ollut nyt arvostella sitä, ettei Rath heti alkuun häikäise Totilaksen kanssa kuten Gal useamman vuoden yhteisen taipaleen jälkeen. Se on selvä, että pitää antaa aikaa. Pointti oli enemmän siinä, että aletaan korjamaan sellaista, mikä ei ole rikki. ...Ellei sitten Annin viimeinen lause osu juurikin naulan kantaan.
Ymmärrän myös tuon maiden vastakkainasettelun.Videon asiantuntija on kuitenkin käsittääkseni saksalainen ja arvostelu kohdistuu käsittääkseni molempiin maihin. Ellen sitä ole ymmärtänyt koko kuviota ihan väärin, mikä toki on hyvin mahdollista :)
Itse asiassa Totilaksen "tiimi" on päätynyt nimenomaan samaan ratkaisuun kuin sinäkin, alkuvuoden kuohuttavin uutinen on ollut se, että rullausprofessori Janssen tulee valmentamaan Rathia. Janssenhan nimenomaan on sen nykyisen hollantilaisen ratsastustyylin isä, ja se on aika erilainen tyyli mitä Linsenhoffin perhe on edustanut jo useammassa polvessa. Mutta tietenkin tästä hevosesta tehtiin hirveä numero (ja siihen eivät vähiten olleet osallisina hevosen nykyiset taustajoukot) ja kun toivotunkaltaista menestystä ei tullut, niin se aiotaan kai sitten hankkia keinolla millä hyvänsä.
VastaaPoistaKannattaa muistaa, että Edward Gal on ratsastanut kauemmin kuin Matthias Rath on elänyt, joten jonkinlaista kokemuseroakin löytyy. Matthias on toki aina ratsastanut paljon ja taitavien ihmisten silmien alla, mutta hän ei ole aikaisemmin ollut ammattilainen vaan rikkaan perheen kilparatsastusta harrastava poika, joka on saanut alleen vain parhaat hevoset. Ei siinä kehity samanlaista rutiinia kuin ammattilaiselle, eikä sitä kehity vuodessa sittenkään, kun aletaan kunnolla tehdä töitä.
En usko, että Totilakselle olisi halukkaita ratsastajia ollut ihan jonossa muutenkaan (toki ehdokkaita hiukan rajasi useamman miljoonan rahallinen panostus), koska tuon tason kouluhevonen on kuitenkin aina ratsastajansa teos. En usko, että Totilas olisi jatkanut samoista prosenteista kenenkään muunkaan ratsastajan kanssa (tai mikään muukaan saman tason hevonen), vaikka ratsastaja ei olisi ollut alkuunkaan Galia huonompi, nyt ratsastaja on kuitenkin kiistatta paljon kokemattomampi.
Ja ikävä kyllä hollantilaistyyppinen treeni ei tuota kovin kestäviä hevosia, joten saattaa Totilaksen aika loppua ennen kuin nähdään pääsisikö se takaisin huipulle vai ei.
ehkä hieman kaukaahaettua puntaroida totilaksen treeniä täällä, se mitä siellä maneesin seinien sisäpuolella tapahtuu jää todennäköisesti arvoitukseksi.
VastaaPoistaJa kyllä sitä jotain muutakin rath saa opiskella totilaksen kanssa kun rullausta jos aikoo radoilla näyttää samaa kuin galin kanssa. eli on se apujen hienosäätö aika tärkeää, ei vain hevosen "Jumppa" niinkuin ainakin janssen haluaa rullauksen nähdä.
MIkähän mahtaisi olla oikea paikka puntaroida Totilaksen treeniä? ;-)
VastaaPoistaJuu, ymmärrän anonyymin kommentoijan pointin, että tällainen tätiratsastajan blogi on varmaan tavallaan aika koominen alusta Totilas-pohdinnoille. Mutta kyllähän maailmaan puhetta ja spekulointia mahtuu. Ja silloin kun puhutaan muista kuin omista asioista, on se useimmiten spekulointia, taitotasosta riippumatta. Se, ettei monikaan pääse näkemään Totilaksen treenimaneesin seinien sisälle ei kai tarkoita, etteikö asiaa voisi kuitenkin pohtia. Kriittisestikin.
VastaaPoistaJa painotan nyt vielä, että minä en kummastele sitä, ettei Rath ratsasta Totilasta yhtä hyvin kuin Gal, se on täysin luonnollista, ymmärrettävää ja oletettavaa. Kummastelin ja kummastelen ainoastaan sitä, että tässä tapauksessa katsotaan _hevosen_ olevan se, joka on lisä- tai uudenlaisen koulutuksen tarpeessa.
No eihän se asia ihan noin yksinkertainenkaan ole, ja saahan sitä toki puntaroida mitä vain mutta siis ehkä vähän lähempänä olevat aiheet voisivat olla hedelmällisempiä. Mutta mitä tulee Totilakseen niin uudenlaista koulutustahanei olla tekemässä, Galhan on rullannut hevosiaan ja niin myös totilasta, rath taas ei (ilmeisestikään) ja nyt haetaan Janssenilta ilmeisesti oppia rullaukseen jotta saataisiin totilas taas toimimaan kuten galilla, se että hevonen joutuu jonkun verran opiskelemaan uuden ratsastajan alla uusia asioita on fakta, ihan joka tasolla, vaikka kuinka yrittäisi ratsastaa hevosen mukaan niin hevonen joutuu kuitenkin oppimaan jokaisen uuden ratsastajan avut. Senhän näkee jo tuntihevosisa jotka väistämättä hieman turtuvat kun jokainen pyytää vähän erilailla eri asioita ja osa ei niin reilusti kuin toiset... eikä se mikään negatiivinen asia ole, hevonen oppii, ratsastaja oppii ja yhteistyön opetteleminen vie aikaa.
VastaaPoistaMinusta on hienoa, että otit tämän videon blogiisi. Galin tyyli ratsastaa on hyvin poikkeuksellinen ja se näkyy hänen yhteistyössään hevosen kanssa. Kyllä yksi loistavan ratsastajan ominaisuus on ratsastajan kehonhallinta jos se on sitä luokkaa, että hän pystyy mukauttamaan itsensä hevosta tukevaksi ja saamaan esille parhaat puolet hevosesta. Gal ei mm. missään vaiheessa runttaa liikettä alas vaan imee sen ylös kehonsa mukana - ei ole mitään mikä häiritsisi hevosen liikettä. Meillehän jo alkeiskursseilta lähtien opetetaan mm. harjoitusravissa istumaan alas satulaan. Minulle ainakin on opetettu ja uskoisin monelle muullekin opetetun. Kaikki alaspäin suuntautuva liike estää hevosta ja sehän ei ole tarkoitus.
VastaaPoistaNäistä asioista voi kiistellä maailman tappiin eikä tulla valmiiksi. Tsemppiä sulle Amalia hevostelun pariin :)
Annan kommenttia komppaan!
VastaaPoistaJa olen erittäin tyytyväinen, että törmäsin tähän videoon tätä kautta. Avasi nimittäin aika paljon silmiä :) Opin siitä valtavasti katsomaan pieniä (suuria) eroja herrojen ratsastuksessa ja tavallaan luomaan itselleni selkeämmin tavoitteen johon pyrkiä; Galin ratsastus. Toki tällä tasolla kun ollaan niin siihen on melkoisesti matkaa... Mutta pitäähän sitä tavoitteita olla!
Kiitos kaikille kommenteista! Olen iloinen siitä, että tämä herättää keskustelua. Joku saattaa (ja saa) olla sitä mieltä, ettei ole tätiratsastajien tehtävä kommentoida maailman huippuhevosia ja -ratsastajia, mutta itse tykkään, että mielipiteitä voi ja saa olla niistäkin aiheista, joissa ei välttämättä ole se kaikkein suurin asiantuntija. Toki itseenikin aina välillä kolahtaa se inhottavan usein oikeaan osuva sanonta: Mitä vähemmän tietoa, sitä vahvemmat mielipiteet :)
VastaaPoistaJoka tapauksessa yritän itse opetella vähä vähältä taitavammaksi ja herkemmäksi hevosten kanssa ja olen Heli kanssasi samaa mieltä siitä, että tavoitteita pitää olla: kohti galilaista ratsastusta siis, hop!