maanantai 9. tammikuuta 2012

Uusia iloja ja vanhoja huolia

Tämä postaus on antanut odottaa itseään varsin pitkään, joten käynnistetään se iloisilla asioilla. Keskivaiheilla sijaitsevan ruikutusosion jälkeen on vielä luvassa ääripositiivinen loppuhuipennus.

Iloja, osa 1

Viikonloppuna sain jälleen seurata loistavan Marin (Maria Faria de Carvalho) valmennusta. On huikeaa nähdä, miten nopeasti osaava ihminen löytää juuri kullekin hevoselle (ja ratsastajalle) toimivat keinot ja kikat – ja nimenomaan siitä vinkkelistä, että mietitään hevosen parasta pitkällä tähtäimellä.

Valmennuksia seuratessa huomasin, että paitsi opastusta, neuvoja, vinkkejä, tsemppausta ja tukea, hyvä valmentaja myös jarruttaa tarvittaessa. Tippa silmässä toisten onnistumisia katsoessa oli helppo ymmärtää, miksi joskus mopo meinaa karata käsistä ja haluaisi kokeilla vielä vähän vaikeampaa tai jatkaa vähän pidempään ja toistaa onnistumisia. Hevosen parhaaksi uusien asioiden opettelu pitäisi osata lopettaa ajoissa – quit while you´re still winning, niinku kai sanotaan. 


Huolia

Tällä kertaa sain tosiaan tyytyä seuraamaan valmennuksia katsomon puolelta. (Siinäkin oppii valtavasti, kun pitää silmät, korvat ja mielen avoinna.) Kuunteluoppilaaksi päädyin, koska Durando kärrätään klinikalle tiistaina, keskiviikkona on edessä vatsan tähystys ja hiekkaröntgen. Vaikka D:n vointi on kohentunut ja painoakin on tullut lisää, niin omituinen ja yhtäkkinen oireilu ratsastaessa jatkuu edelleen, joten on kivempi selvitellä tilannetta nyt eikä sitten akuuttina hätätapauksena. 

Tutkimuksia odotellessa on ratsasteltu kevyesti, Durandoa kuunnellen, ja käyty kävelyillä pellolla. Yhtenä päivänä Sanni kävi vähän hyppäämässä (miniristikoita ja muutaman minipystyn) ja siitä Durtsi tuntui oikein syttyvän. Hyppykerran jälkeen on ollut jotenkin pirteämmän oloinen ratsastaessa muutenkin – jopa niin, että lauantaina jouduin vähän jarruttelemaan. Laukat nousivat helposti, innokkaasti ja välillä tyyppi yritti vähän ennakoidakin. 

Oli kyllä hurjan suuri ero huomata pitkästä aikaa, miltä tuntuu, kun hevonen todella halusi liikkua ja tuntui olevan koko ajan kuulolla, herkkänä reagoimaan. Surullista on se, että muutos huonompaan on tapahtunut sen verran hitaasti ja ailahdellen, että olin ihan ehtinyt unohtaa, miltä energinen ja iloinen hevonen tuntuu. Toisaalta mietin, että ehkä pakkasetkin vaikuttavat jonkin verran vireystasoon...ja muutenkin sellaista normivireystasoa voi olla vaikea määritellä, mutta varmaa on se, että ne äkilliset kohtaukset eivät ole normaaleja.

Iloja, osa 2

Valmentajarintamalla puhaltaa muutoksen tuulet. Edellinen valmentaja muutti Ruotsiin marraskuussa, joten olen ollut tuuliajolla nyt kohta kaksi kuukautta (tosin siitä ajasta osan D on ollut saikulla ja minä reissussa).  Erilaisia vaihtoehtoja on pyöritelty talliporukan kesken, kun tavoitteena oli löytää useammalle henkilölle sopiva valmentaja, mutta lopulta tästä ajatuksesta luovuttiin. 

Itsekseni kun mietin sitten minulle sopivaa valmentajaa, tulin siihen tulokseen, että kukas sen toimivampi vaihtoehto kuin se, joka jo nyt on ratsastanut Durandoa. Varovainen tiedustelu tuotti tulosta, ja yhteisön pienen painostuksen jälkeen ;) Sanni lupautui ottamaan tämän savotan harteilleen.

Kuvio on kokonaisuudessaan ihan huippuhyvä, sillä Sanni on vannoutunut marilainen (juu, ihan uusi termi, just keksin), joten voin osallistua jatkossa Marin valmennuksiin Sannin kanssa ja sitten Sannin johdolla tehdä Marin antamia harjoituksia.

Hirmuinen jännitys iski saman tien tajutessani, että höntsäilyn aika on taas ohi ja nyt pitää alkaa oikeasti hommiin. Tottakai aina pitäisi tehdä tosissaan, mutta kyllä fakta vaan ainakin itseni kohdalla on se, että vaikea itseäni varten toki haluankin kehittyä, niin kyllä sen halun muuttamisessa konkreettiseksi toiminnaksi auttaa merkittävästi se, että tekemisestä on itseni lisäksi kiinnostunut joku muukin. Muutoin mukavuudenhalu ja peruslaiskuus pääsevät rellestämään keskenään ihan holtittomasti. 4 kommenttia:

 1. Täällä on ollut sama tilanne valmennuksen kanssa, siis että olen ollut reilun kuukauden ilman, kun mun valmentaja sai vauvan. Oli viimeiseen asti pitämässä tunteja ja haluaa palata asap töihin. Vaikka etukäteen olin aika harmissani valkkutauosta, vaikka ihana asia sinänsä onkin tämä perheenlisäys, niin toisaalta tämä "höntsäily" on tehnyt ihan hyvää. Olen joutunut itse ottamaan vastuuta siitä, että välillä myös työskentelen kunnolla enkä mene siitä mistä aita on matalin. Ja on ollut kiva huomata, että saan meitä eteenpäin ilman valmentajaakin, tosin hän jeesaa etänä meilillä ja puhelimella. Olisin itse asiassa saanut äitiyslomasijaisenkin, mutta päädyin kuitenkin tähän, että mennää itsenäisesti.

  Ja toivottavasti Durandon mystisiin vaivoihin löytyy jotakin selvyyttä!

  VastaaPoista
 2. Kyllä mäkin uskon, että sitten joskus, kun oon vähän taitavampi, niin pärjään ehkä viikkojakin ilman valmennuksia. Toistaiseksi oon kuitenkin vielä niin alkutaipaleella tässä hommassa, että helposti höntsäily tosiaan jää höntsäilyksi, vaikka kuinka yrittäisi suhtautua hommaan tosissaan. Oon ilmeisesti niin mukavuudenhaluinen, että onnistun ihan täysillä sumuttamaan itseänikin; teen mukana kunnolla enkä sitten kuitenkaan tee.

  Durando vietiin nyt aamupäivällä klinikalle ja sinne se jäi karsinaan tyytyväisenä mututtamaan heinää. Siitä huolimatta tuntui kovin kurjalta jättää se sinne yksinään... Niin, ja Durtsinkin tyytyväisyys kaikonnee sitten illalla, kun paastoaminen alkaa. Pieni raukka. Mutta, toivottavasti löytyy selitys oireiluun, ja semmoinen jota voi hoitaa.

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti Durtsi tulee kuntoon! Ja hieno kuulla valmennusasioiden selkiytymisestä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Anni, niin minäkin toivon! Tavallaan on ehkä vähän ennenaikaista iloita valmentajakuvion ratkeamisesta, kun ei yhtään tiedä, mikä tuomio klinikalta tulee, mutta olen välillä taipuvainen yltiöoptimismiin ja aion pitää siitä kiinni tässäkin tapauksessa :)

  VastaaPoista